Kepentingan Menjaga Alam SekitarYang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis, Guru Besar, guru-guru dan pelajar-pelajar sekalian. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah Kepentingan Menjaga Alam Sekitar. Alam sekitar ialah alam sekeliling kita. Kita perlu memelihara keseimbangan alam agar kehidupan kita terus aman dan harmoni. Alam sekitar yang bersih akan menjadikan kehidupan kita lebih baik.

Hadirin sekalian,

Alam sekitar adalah sumber keperluan hidup kita. Misalnya, sungai amat penting untuk kehidupan kita seharian kerana sumber air adalah daripada sungai. Jika sungai tercemar akibat sisa buangan kilang dan sebagainya, tentulah kita sukar untuk mendapatkan air yang bersih. Lautan pula boleh tercemar akibat pelbagai punca seperti tumpahan minyak dari dermaga minyak atau kapal tangki ke lautan. Hal ini akan menjejaskan kehidupan lautan yang menjadi sumber makanan kita. Justeru, semua pihak haruslah sedar dan mengambil berat akan pemeliharaan sungai dan lautan yang menjadi sumber air dan makanan kita ini.

Di samping itu, alam sekitar yang bersih dan terpelihara akan menjadi daya tarikan para pelancong. Kedatangan para pelancong akan menjadi sumber ekonomi negara dan akan memajukan sektor-sektor perniagaan di negara kita. Hotel-hotel, syarikat-syarikat pelancongan, para peniaga dan gedung-gedung perniagaan tentu mendapat keuntungan dengan kedatangan para pelancong yang berbelanja di negara kita ini. Oleh sebab itu, kita mesti menjaga alam sekitar untuk menarik kedatangan para pelancong, lantas memajukan ekonomi negara kita.

Hadirin sekalian,

Pemelihara alam sekitar juga akan menjamin keseimbangan alam. Sains menyatakan bahawa oksigen yang diperlukan untuk bernafas diperoleh daripada tumbuh-tumbuhan di sekitar kita. Oleh sebab itu, tumbuh-tumbuhan yang terpelihara akan menjadikan udara disekeliling kita lebih bersih, sejuk dan segar.  Hutan pula menjadi habitat semula jadi haiwan. Oleh sebab itu, alam sekitar yang terpelihara akan memastikan haiwan tidak pupus agar generasi seterusnya juga dapat melihat pelbagai jenis kehidupan haiwan di dunia ini.

Kesihatan kita juga amat dipengaruhi oleh alam sekitar. Pencemaran alam seperti pencemaran udara, air dan lain-lain lagi akan menyebabkan kita mudah jatuh sakit seperti demam, batuk dan sebagainya. Selain itu, banyak tumbuhan-tumbuhan seperti pokok pegaga merupakan sumber ubat-ubatan kepada manusia. Oleh sebab itu, tumbuh-tubuhan ini perlu sentiasa dipelihara supaya kita mudah untuk mendapatkan sumber ubat-ubatan disekeliling kita.

Kesimpulannya, semua pihak perlulah bekerjasama memelihara alam sekitar daripada pencemaran. Ini kerana alam sekitar yang terpelihara merupakan hadiah yang tidak ternilai kepada generasi yang akan datang. Marilah kita sama-sama menyayangi dan menyelamatkan alam sekitar daripada dimusnahkan.

Sekian, terima kasih.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu"

Pengikut