Cerita: Kampungku dilanda banjir

Pada cuti sekolah yang lalu kamu telah pulang ke kampung. Tidak lama kemudian kampung kamu dilanda banjir. Ceritakan pengalaman kamu itu.

_______________________________________________________________________


Pada cuti sekolah yang lalu, saya pulang ke kampung kelahiran di Kampung Merapoh Kuala Lipis, Pahang. Sejak tiba di kampung, hujan turun dengan lebatnya tanpa henti menyebabkan kami sekeluarga berasa bimbang. Justeru, keluarga saya mula mengemaskan barang-barang yang penting dan berharga sebagai persediaan jika berlaku banjir nanti.

Akhirnya, banjir benar-benar berlaku dan kami terpaksa dipindahkan oleh pasukan penyelamat dengan menggunakan sampan dan bot. Kami bersyukur kerana semua penduduk kampung berjaya dipindahkan ke pusat pemindahan dengan selamat. Bagaimanapun saya berasa agak sedih setelah melihat hampir seluruh kampung kami telah ditenggelami air. Kami hanya mampu berdoa agar hujan segera sidang supaya air bah surut segera agar keadaan kampung kami kembali pulih.

Semasa berada di pusat pemindahan, kami dibekalkan dengan pelbagai barang keperluan oleh pihak kerajaan seperti makanan, air, ubat-ubatan dan pakaian. Kaum wanita pula bergotong-royong untuk menyediakan makanan.

Saya berasa kurang selesa dan bosan berada di situ kerana terpaksa tidur di tempat yang terbuka,berkongsi bilik air dan tidak dapat bermain mahupun belajar dengan bebas. Mujurlah saya telah berkenalan dengan beberapa orang kawan sebaya yang membolehkan kami berbual dan berkongsi pengalaman sepanjang kami berada di situ.

Seminggu kemudian, banjir di kampung kami kembali pulih. Sekembali ke kampung, kami berasa sungguh sedih apabila melihat keadaan rumah yang begitu kotor dengan sampah dan lumpur. Banyak harta benda seperti kereta, binatang ternakan dan tanam-tanaman yang musnah.

Banjir yang dahsyat ini meninggalkan kenangan pahit buat semua penduduk kampung. Kami berdoa agar kejadian sebegini tidak akan berlaku lagi.

18 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Okey...

Tanpa Nama berkata...

Bagusnya karangan ini !

Candy ruppha berkata...

Wow bagusnya

Candy ruppha berkata...

Betul betul betul

Tanpa Nama berkata...

Ok

Tanpa Nama berkata...

Ok

Tanpa Nama berkata...

karangan yang sungggggggguuuuuuh bagus.

Tanpa Nama berkata...

wahhhh indah bangat sih.

Tanpa Nama berkata...

Bagus lah jugak

Tanpa Nama berkata...

Tak Ada catatan tentang banjir

Tanpa Nama berkata...

Karangan ini sungguh bagus!

Tanpa Nama berkata...

buat la karangan bukan banjir pula. buat musim buah ke .. kan bagus.

Tanpa Nama berkata...

bagus
boleh berusaha lagi !!!
sokong kamu!!!

Alya Am berkata...

Hebat!!!
Penuh dengan isi!!!
Keep it up!!!

Tanpa Nama berkata...

bagus sungguh..anda sungguh kreatif

MALAYAN MURUKU berkata...

Bagus
Baik

MALAYAN MURUKU berkata...

Bagus
Baik

Cikgu Fiq berkata...

Terima kasih. Mohon dijadikan sebagai rujukan. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu"

Pengikut