Autobiografi: Aku Sehelai Kain Pelikat

Kerangka Karangan

-Dimasukkan ke dalam kotak yang cantik berwarna-warni.
-Dihantar ke sebuah pasar raya
-Dipamerkan di dalam pasar raya itu.
-Dibeli oleh seorang lelaki yang agak berumur.
-Tuan baru ku amat menyayangi ku.
-Digunakan olehnya untuk bersolat.Contoh Karangan

Aku dilahirkan di sebuah kilang kain yang terletak di Temerloh, Pahang. Aku dipanggil kain pelikat. Aku dibuat daripada bahan-bahan yang berkualiti dan kukuh supaya aku tahan dan selesa dipakai. Setelah aku dibuat sempurna, aku diletakkan di dalam kotak kecil yang cantik dan berwarna warni. Kemudian, aku bersama kain sejenis ku yang lain dimasukkan ke dalam kotak yang lebih besar untuk diedarkan ke kedai-kedai pakaian di seluruh dunia.

Aku dihantar ke sebuah pasar raya di Kuala Lumpur. Aku berasa agak kecewa kerana diedarkan di dalam negara sahaja sedangkan aku sebenarnya ingin melancong ke luar negara. Aku berasa cemburu melihat akan kain-kain lain yang dihantar ke pelabuhan untuk dieksport ke luar negara seperti Arab Saudi, Jepun dan German. Namun aku sedar ini sudah ditakdirkan dan aku harus merelakannya dan bersyukur.

Di pasar raya itu aku dipamerkan di sebuah almari kaca yang berlampu kerana aku adalah kain yang berkualiti dan mahal. Ramai pengunjung suka melihat ku yang cantik tetapi mereka tidak tidak mampu membeli ku. Aku gembira berada di situ kerana tempatnya selesa dan aku dapat melihat pelbagai ragam manusia yang berkunjung ke pasar raya itu.

Pada suatu hari aku dikunjungi oleh seorang lelaki yang agak berumur. Setelah melihatku seketika, dia bersetuju membeliku dengan harga RM80.00. Aku berasa gementar kerana aku tidak tahu sikap tuan baru ku ini sama ada baik terhadapku nanti atau sebaliknya. Aku dibawa menaiki sebuah kereta buatan Malaysia iaitu Proton Exora. Aku diletakkan di tempat yang selesa dan selamat di dalam kereta itu. Aku sedar tuan ku amat menyayangi ku.

Tiba-tiba tuan aku berhenti di sebuah masjid di tepi sebatang jalan raya. Kemudian, dia membawa ku ke masjid itu. Setelah selesaikan mengambil air sembahyang, tuan memakai ku untuk bersolat. Aku amat gembira kerana inilah kali pertama aku dapat berbakti kepadanya. Lebih bermakna lagi aku digunakan oleh insan untuk bersujud kepada Allah yang Maha Esa.

Kini aku bersyukur kerana mendapat tuan yang baik. Aku berharap tuan aku sentiasa menggunakan aku untuk bersolat dan beribadah hingga ke akhir hayatku.  

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu"

Pengikut